Hong Kong

Aankomst in Hong Kong, het is nog vroeg. Hoewel de stad nooit slaapt, wordt het vliegveld  langzaam wakker. De koffers draaien hun rondjes al op de lopende band. Tot zover alles goed. Wat voor valuta wordt in Hong Kong eigenlijk gebruikt? Ik had het natuurlijk thuis al nagekeken maar voor de zekerheid nog even in de reisgids opgezocht, Hong Kong Dollars. En ze komen gewoon uit een automaat. Vlak voor de uitgang staat een mooi rood exemplaar. Hij doet me een beetje aan een oude Pacman machine denken. In tegenstelling tot de Pacman automaat komt hier geld uit, althans, dat hopen we dan maar.

Voor de machine staat een korte rij. Het stel, een vrouw en een man van rond de dertig, dat aan de beurt is neemt het ervan. Pasje wordt in de automaat geschoven en na ampel beraad wordt op een van de knoppen van het keuzemenu gedrukt. Het pasje komt er onder luid gebliep weer uit. De vrouw kijkt de man verwijtend aan en zegt iets. Gezien de uitdrukking op haar gezicht zal het een variant op ‘eikel’ geweest zijn. De tweede poging, hoewel het ook de vierde of vijfde poging geweest kan zijn, wij zijn immers net in de rij aangesloten. Het pasje verdwijnt weer in de machine en een andere keuze wordt in het menu gemaakt. Jawel, het pasje blijft in de machine en het lijkt erop dat een bedrag wordt ingetoetst. Onder luid geratel komt er een bonnetje uit de machine, het pasje wordt geretourneerd en de machine opent het luikje waarachter de bankbiljetten vermoedt worden. Inderdaad, de machine heeft een deel van haar waardevolle inhoud prijsgegeven.

De volgende. Een vrouw van de wereld, althans zo doet zij het voorkomen. Ze heeft zojuist nog de voltallige crew van een vliegtuig geknuffeld. Vermoedelijk heeft zij meer met dit bijltje gehakt. Resoluut wordt het pasje aan de machine toevertrouwd en het apparaat gaat met hoorbaar enthousiasme aan de slag. De eigenaresse van het pasje raakt een knop aan en het pasje komt er weer uit. Is het nou echt zo moeilijk…? Een geldautomaat werkt toch in grote lijnen overal hetzelfde? Of hebben we hier met een afwijkende Chinese standaard van doen. De dame in kwestie houdt haar hoofd koel en na een paar vruchteloze pogingen kan ook zij een stapeltje bankbiljetten in ontvangst nemen.

Nu zijn wij aan de beurt, eindelijk. Achter ons staat nog één stelletje, jammer eigenlijk. Zo zijn de getuigen van onze vlekkeloze ATM bediening minimaal. Hoe dan ook, bescheidenheid siert de mens. Eerst de taal kiezen, Chinees of Engels. Die optie is niet heel moeilijk. Nu hebben we de keuze uit vier mogelijkheden. Wat was het ook alweer in het Engels. ‘Payment’ of ‘Cashwithdrawal’ de andere twee mogelijkheden vallen af. Toch niet voor niets in het vliegtuig urenlang ‘Who wants to be a millionaire’ gespeeld. Jammer dat ik het publek niets kan vragen. ‘Payment’, fout! Transactie afbreken en opnieuw proberen. Hortend en stotend komt ons pasje weer tevoorschijn. Hup, pasje weer in de machine, stap één en twee zijn nu makkelijk we mogen een bedrag intoetsen, maximaal 6.000 Hong Kong Dollars. Aangezien we wel een tijdje blijven tikken we het maximale bedrag in. Helaas met een nulletje teveel 60.000 Hong Kong Dollar is meer dan de machine mag uitkeren. Transactie wordt gestopt en de machine geeft ons pasje weer terug. Een snelle blik achterom leert ons dat de rij niet is aangegroeid maar dat het wachtende stel licht geïrriteerd raakt. De volgende, inmiddels vierde, poging. Nu goed oppassen dat we het juiste bedrag intoetsen 6.000 Hong Kong Dollar, enter. De machine heeft nu bedacht dat wij het maximale bedrag niet op mogen nemen! We kunnen nu blind de juiste knoppen indrukken. Wat doen we, voor de zekerheid houden we het bedrag aan de lage kant en bescheiden tikken we 2 5 0 0 in. Geratel, een geluid dat wij nog niet eerder hoorden. Er komt een bonnetje uit het apparaat, ons pasje komt terug, nog meer geratel een klepje opent zich en daar zijn ze 2.500 Hong Kong Dollars. Ongeveer 280 Euro, genoeg om de eerste dagen te overleven.